Foraje Profesionale

Din pacate, in timp, nivelul apei din put scade si acest lucru nu are nicio legatura cu calitatea saparii fantanii. Exista mai multe motive care, intr-o masura mai mare sau mai mica, afecteaza nivelul apei din fantana, cum ar fi contaminarea putului, aparitia unui put mai adanc in apropiere, in zona, factori sezonieri – uscarea in timpul verii secetoase si inghetarea in timpul iernii severe, pierderea etansarii imbinarii putului, prezenta nisipului in fantana etc. Acest lucru nu este neobisnuit si are loc peste tot, deoarece procesul nu poate fi prevenit.

Lucrari executate pentru adanciri puturi

Adancimea puturilor este limitata la adancimea maxima pentru un anumit anumit tip de sol. Pentru adanciri puturi se iau in considerare mai multi factori: densitatea solului, caracteristicile mecanice ale solului, daca peretii putului se mentin fara a fi necesare lucrari de instalare a inelelor de beton, adancimea stratului portant de apa, volumul de intrare a apei. Lucrarile de adanciri puturi situate pe un teren dens, se realizeaza cu un arbore deschis – fara utilizarea inelelor. Montarea se efectueaza la finalizarea complexului de lucrari de terasament. In ceea ce priveste adancirea pe solurile de nisip, sunt utilizate tehnologii mai sofisticate, care implica consolidarea solului. Imediat inainte de aprofundare, se efectueaza o serie de masuri pregatitoare. Pentru a exclude miscarile si rupturile coloanei de admisie a apei, sunt instalate placi metalice pe imbinarile putului. Inainte de inceperea lucrarilor sunt indepartate casa putului si echipamentele sale de captare a apei.

Modalitati de adanciri puturi

Exista doua modalitati principale de adanciri puturi: penetrare cu un diametru mai mic, adancirea putului prin sapaturi (afundare a intregului trunchi). Se efectueaza foraje, al caror diametru este mai mic decat diametrul corespunzatoare al putului existent. Dupa atingerea adancimii de proiectare, se plaseaza o conducta de plastic in putul rezultat. Pentru lucru, echipamentul este plasat deasupra pentru a ridica solul. Adancirea putului prin sapare se efectueaza dupa pomparea apei din ea. Apoi muncitorul coboara in put si sapa in sol, iar galetile cu namol sunt ridicate la suprafata. Pentru aceasta, la baza putului este instalata o structura portanta cu tambur. Pe masura ce putul se adanceste, inelele inferioare se micsoreaza. Deasupra sunt instalate elemente noi cu acelasi diametru. In etapa de examinare a putului, este important sa se determine corect adancimea maxima admisibila ca urmare a sapaturii.

Adancirea putului in sine, este o sarcina dificila pentru o persoana obisnuita. In absenta unei experiente suficiente, aceasta lucrare prezinta un pericol ridicat. Lucrarile de adanciri puturi trebuie luate in serios si este necesar sa soliciti ajutorul profesionistilor.