Denisipare puturi
Putul este o alternativa la alimentarea centralizata cu apa in locurile in care aceasta nu este disponibila. Apa din put este adesea utilizata pentru nevoile gospodariei, de exemplu, pentru udarea plantelor. Daca apa este tratata si filtrata corespunzator, poate servi si ca sursa de apa potabila. Monitorizarea constanta te va ajuta sa observi semnele de contaminare in timp si sa chemi o echipa de specialisti in denisipari puturi care poate face o astfel de lucrare intr-un mod rapid. Iti poti da seama de necesitatea denisiparii, dupa urmatoarele semne: presiune slaba, datorita faptului ca, pe fundul putului se formeaza un sediment de nisip sau namol, apoi jetul de apa este sacadat, cu intreruperi, dupa care se opreste total. Daca toate semnele de mai sus sau cel putin unul dintre ele sunt prezente, aceasta inseamna ca este necesar sa chemi imediat echipa de experti.
Denisiparea putului cu un bailer
Aceasta metoda realizata de specialisti, elimina toate tipurile de contaminanti. Bailerul este o teava fixata pe un cablu, in interiorul caruia exista o bila de metal. Gaura superioara este inchisa cu o plasa, iar cea inferioara este deschisa. Dispozitivul de protectie este proiectat pentru curatarea puturilor cu o adancime de pana la 50 m. Metoda este consumatoare de timp, dar este fiabila. Putul este curatat de namol, nisip grosier si pietre mici. La o singura ridicare, dispozitivul poate captura 250-500 g de nisip, care corespunde unui strat de 3 cm cu un diametru al carcasei de 108 mm. Cunoscand dimensiunile echipamentului de pompare, se poate calcula frecventa de curatare. Acest lucru va preveni infundarea severa a putului in timpul functionarii.
Curatarea cu pompa cu vibratii
Aceasta metoda este mai progresiva si nu necesita efort fizic semnificativ. Se foloseste o pompa de vibratii cu un accesoriu special. Pompa este utilizata atunci cand sonda este ingustata si eliminarea contaminarii cu echipamente standard este imposibila. Productivitatea acestei metode este mult mai mare decat atunci cand se utilizeaza un dispozitiv de salvare. In cazurile in care canalul este drept, superficial si lat, se poate utiliza o pompa submersibila in locul unei pompe cu vibratii. Este coborata pana la fundul putului si pornita, dupa ce a ridicat anterior de mai multe ori namolul si nisipul. Dupa ce apa a fost complet curatata, protectia automata opreste pompa.
Curatarea cu pompa autoamorsanta
Presiunea in timpul curatarii este mica, pentru ca echipamentul sa se infunde mai putin cu namol si nisip si sa functioneze mai mult. Aceasta metoda este recomandata pentru puturile cu gauri curbate.