Foraje puturi apa
Forarea puturilor de apa este o ramura specifica a activitatii de productie care necesita o abordare profesionala. La forarea unui put de apa, rezultatul va depinde de multi parametri. La foraje puturi apa, este foarte important sa respectam baza tehnica, adica sa utilizam echipamentul de foraj adecvat, sa cunoastem conditiile geologice ale zonei, sa tatonam locul in care se efectueaza forajul pentru putul de apa, sa aflam anumite caracteristici cum ar fi, adancimea acviferului, productivitatea necesara (m3 / h), diametrul putului si alti parametri. Adancimea putului depinde de adancimea acviferului (o formatiune de roca permeabila saturata cu apa). Sarcina noastra este sa foram un put pana la acvifer, a carei adancime este determinata prin 3 metode: probe de sol in timpul forajului (la fiecare 3 m), foraj exploratoriu, exploatare forestiera (cercetari geofizice ale puturilor efectuate, pentru a studia sectiunile geologice dupa forarea exploratorie).
Foraje puturi - structura
Structura putului este un sir de carcase care sunt coborate in acviferul selectat. In partea de jos a sirului, este instalat un filtru, realizat din carcasa perforata, acoperit cu o plasa de polimer de inalta rezistenta. Suprafata patului filtrant afecteaza in principal productivitatea putului. In aval de coloana filtrului, este instalat un rezervor de decantare, in care se depun particulele de nisip care au patruns in coloana putului prin filtru. Optiunea tehnologica ideala pentru forarea putului, este trecerea prin intregul acvifer, pentru a instala coloana filtrului la adancime. In acest caz, putul va da volumul maxim de apa, intrucat, in timp, se poate produce epuizarea acviferului sau o scadere a productivitatii filtrului, si dupa cum arata practica, cu aproximativ 25%. Astazi exista doua tipuri principale de foraje puturi apa si anume, cu surub si rotativ (melc).
Metoda rotativa de foraje puturi apa
Metoda melcului este un proces rotativ care foloseste o tija cu o lama de taiere care, in acelasi timp, indeparteaza roca distrusa din fundul putului cu ajutorul unui melc. Gaura formata corespunde diametrului sirului de carcasa care este coborat. Aceasta metoda este mai putin costisitoare, ofera posibilitatea amplasarii unitatii intr-o zona mica, iar viteza de foraje puturi este mai mare decat cu alte metode.
Foraje puturi apa cu metoda surub
Aceasta este o metoda de gaurire hidraulica care foloseste freze de taiere rotative. Surubul este rotit prin rotorul montat la suprafata, care este actionat de un motor. Tevile de foraj cu guler sunt instalate intre tevile de foraj si tija. Pentru a indeparta roca si a intari peretii de revarsare, se amplaseaza o pompa submersibila de namol special, pentru a scoate noroiul prin furtunul de injectie in timpul forajului putului de apa.